Universiteitsweg 1 De Bilt
T: 030 - 2317877

Openingstijden

wo t/m vr van 9.30 tot 18.00,

za van 8.30 tot 16.00 uur,

zo t/m di gesloten

Stoofseltje volgens Marjolijn

Stoofvlees anders! Zo zou je dit recept van Marjolijn wel kunnen noemen. Als je het hebt bereid zijn er nog steeds diverse mogelijkheden om er van te smullen.

Ingrediënten:

500 gr. magere runderlappen

flinke ui

laurierblad

3 eetlepels kristalbloem

2 vleesbouillonblokjes

fijne kappertjes of zoetzure augurkjes

Stoofseltje volgens Marjolijn

MAGERE RUNDERLAPPEN bereiden:

Zet de runderlappen in koud water op in een ruime ketel.

Laat het water aan de kook komen. Met een schuimspaan het opkokend vleeseiwitschuim verwijderen.

Dit zolang herhalen tot er nauwelijks meer schuimkoppen op het kookwater staat.

 

Het vlees zeker twee uur zacht aan de kook houden.

Voeg dan een grof gesneden ui, een flink laurierblad, 1,5 blok runderbouillon toe.

Na nog eens ruim een uur zacht koken met een vork prikken in het vlees.

Laat de vork los dan is het vlees gaar.

 

Vlees kan warm en koud gegeten:

*In de koelkast maximaal drie dagen bewaren. Vlees en bouillon kunnen snel zuur worden.

*Het vlees kan met en zonder de bouillon ingevroren.

*De bouillon is ook heerlijk als soep. Voeg dan een pak fijne soepgroente toe of verse grofgesneden groente als selderieblad, prei en wortel toevoegen.

 

Het gekookte afgekoelde vlees tegen de draad in kleiner in blokjes snijden:

  1. Heerlijk op de boterham lauwwarm met een beetje zout erover, koud met mayonaise en zoetzure fijngesneden augurkjes erover heen.
  2. Stoofseltjes bij de warme maaltijd

 

STOOFSELTJE in roux bereiden, bijv. 500 gr vlees:

Gesnipperde flinke ui aanbakken in half boter, half zonnebloemolie      

Kristalbloem (2 à 3 eetlepels) erbij en meebakken tot lichtbruine kleuring ontstaat.

Per juslepel de warme bouillon(zonder ui en laurier) goed roerend toevoegen

Op smaak brengen met nog wat extra blokjes bouillon en peper.

De runderlappen in stukken snijden, dwars op de draad.

Het vlees voorzichtig onder de roux mengen. Zo is het stoofseltje al lekker.

Voor de liefhebber:

Kappertjes toevoegen of fijngesnipperde augurkjes

 

  1. Bij stamppot van elk soort groente
  2. Bij rijst en groente.
  3. In bladerdeeg cup voorgebakken in de oven. Eventueel naast kappertjes ook kleine champignons uit glas eronder roeren. Opnieuw warm maken, alvorens het pasteibakje te vullen. Sla erbij ....smullen maar