Universiteitsweg 1 De Bilt
T: 030 - 2317877

Openingstijden

wo t/m vr van 9.30 tot 18.00,

za van 8.30 tot 16.00 uur,

zo t/m di gesloten

Oma's draadjesvlees

Heerlijke stoofschotel van ons eigen rundvlees.

Ingrediënten:

  •     1 kg sukade-, rib-, doorregen runder- of
  •     magere lappen *
  •     scheut azijn of glaasje rode wijn *
  •     3 of 4 plakken ontbijtkoek *
  •     appelstroop *
  •     2 middelgrote uien *
  •     boter of margarine, eventueel met wat olijfolie *
  •     mosterd *
  •     ketchap manis
  •     1 laurierblaadje
  •     4 of 5 kruidnagels
  •     400 ml bouillon van vleesbouillontablet
  •     zout *
  •     peper

* ingrediënten verkrijgbaar bij Landwinkel De Hooierij

Oma's draadjesvlees

Bereiding:

Smeer het vlees in met wat zout, de peper en de mosterd en braad het aan beide zijden bruin. Voeg daarna de (warme of hete) bouillon en een scheutje azijn of rode wijn toe. Voeg de in stukken gesneden ui, het laurierblaadje, de kruidnagels, scheutje ketchap en twee flinke scheppen appelstroop toe. Verkruimel tot slot de plakken ontbijtkoek boven de pan, deze geven een heerlijke smaak aan de jus en bindt het geheel. Als het niet genoeg bindt, voeg nog een mespuntje maizena toe. 

Zorg dat het vlees helemaal ondergedompeld is. Laat het vleesmengsel stoven op een heel laag vuurtje (bij gas eventueel vlamverdeler eronder) tot het gaar is (eventueel tussentijds water toevoegen als er te veel verdampt). Tijdens het stoven moet de pan gesloten blijven. Dit duurt ongeveer twee uur, maar hoe langer u het laat staan, hoe zachter en smakelijker het wordt.

Variaties:

U kunt in plaats van de bouillon en wijn ook enkel wijn of een flesje bruinbier gebruiken. U kunt nog wat extra kruiden mee laten trekken zoals tijm, basilicum en/of oregano. En wat stukjes tomaat of een klein blikje tomatenpuree.

Tips:

  •     Een dag van te voren maken is nog lekkerder.
  •     Prik de kruidnagels in het laurierblaadje, zodat u niet onverwachts op een kruidnagel zit te kauwen.
  •     Dit gericht is heerlijk met aardappel(puree) en rode kool.

Pas op!

  •     Stoven mag niet te hard gaan. Als de hittebron te warm is, zal het vlees taaier worden.
  •     Om te voorkomen dat het vlees ‘schrikt’ (waardoor de vezels zich samentrekken en het vlees taai wordt) liefst de vloeistof die wordt toegevoegd eerst  warm of heet maken.

Eet smakelijk.