Universiteitsweg 1 De Bilt
T: 030 - 2317877

Openingstijden

wo t/m vr van 9.30 tot 18.00,

za van 8.30 tot 16.00 uur,

zo t/m di gesloten

Sinds vorig jaar worden de beheerders van Sandwijck geholpen door een aantal medewerkers op vier poten. Het gaat om zogenoemde brandrode runderen. Brandrode runderen zijn roodbont en behoren tot het Maas-Rijn-IJssel ras. Het is een oud-Hollands ras dat bijna uitgestorven was.

De aanschaf van de runderen is mogelijk gemaakt door een aantal particulieren die zijn aangesloten bij de Werkgroep Sandwijck. In ruil voor de sponsorbijdrage zijn afspraken gemaakt over hoe met de runderen wordt omgegaan. Zo behouden zij hun horens en kunnen de koeien ouder worden dan in de moderne veehouderij gebruikelijk is, mits dat past bij de leeftijdsopbouw van de veestapel.

Het Utrechts Landschap, eigenaar van het landgoed Sandwijck, levert ook een bijdrage aan het beheer met brandrode runderen. Via een pachtcontract dat met de maatschap is afgesloten, stelt Het Utrechts Landschap het gras dat op Sandwijck wordt geoogst beschikbaar voor de brandrode runderen.

De runderen zijn eigendom van de familie Wismeijer-Stelling. De boerderij staat aan de Universiteitsweg. Bij de boerderij hoort ook een landwinkel, de Hooierij. De Hooierij verkoopt onder andere vlees van de koeien die op de boerderij worden gehouden.

Hoewel de runderen op Sandwijck vooral zijn aangeschaft met als doel om te helpen bij het beheer, zullen er ook dieren bij zijn die na verloop van tijd worden geslacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om ossen en kwenen (vrouwelijke dieren die zich niet volledig hebben ontwikkeld). Bij de door de sponsorgroep aangeschafte dieren was ook een kween. Die is onlangs geslacht zodat het vlees kan worden getest.